Понедељак, Јануар 23, 2012

Пљуге и равнотежа

Поскупеше пљуге.  Нису одавно. У ту част, да „заварим“ сад једну...

На рачун тог поскупљења, требало би да нешто истовремено појефтини. Да у збиру буде нула. Да се очува равнотежа. Није обавезно да и поскупљење и појефтињење буду изражени у истој јединици. Нешто „скочи на горе“ у парама, нешто друго „падне на доле“ можда у парама, а можда и у некој другој „валути“.

Шта би могло да појефтини паралелно са поскупљењем пљуга? Нешто у вези пушења? Или здравља? Види ли се то уопште? Пре изгледа да се појефтињење „размаже“ по мору вредности. И свима нам изгледа да се ништа ни не дешава, промена је толико мала, да је занемарљива. Али, то само тако изгледа.

Важно је то што су поскупеле пљуге. Много људи троши цигаре, трпе и они около што не пуше. Много њих опет мора да размисли и одлучи, да ли да наставе или да батале. Мало њих и батали, они су на добитку, плус они око њих што су их „трпели“.  Ето, то је неко „појефтињење“. Само, и даље постоји „вишак“, на страни поскупљења, још нема равнотеже...

Где још оде разлика у цени? У касу државе, ваљда. Пљуге су „државни“ ресурс, бар тако сам учио, пљуге, алкохол и још по нешто. Па кад пљуге поскупе, ваљда би требало да држава појефтини. Њој би то било најлакше, због вођења касе. Али у овом систему вредности, то је немогуће. И то је очигледно, огромном броју људи. Нема равнотеже...

Коме још буде боље, кад поскупе пљуге? Бебама, бабама, шљакерима, ђацима, студентима. Можда шверцерима, дилерима? Глумцима, писцима? Онима што немају посао, онима што имају посао а не треба им, има и таквих?

Не верујем да ћу да баталим пљуге, мада знам да треба. Урадићу то кад не будем имао избора. Себично, зар не? Можда ни не стигнем да их баталим, али ме много више нервира што ћу здушно да учествујем у ремећењу „равнотеже“ и то на ону, потпуно непознату страну. Радићу у корист своје штете вишеструко.

Она што сам је „заварио“ на почетку, изгорела, сама од себе. Боља варијанта, ионако су ми „с“, „д“ и „ф“ на клавиру фелерични од прогоретина.

...

Ђерам. Стојим на семафору, чекам зелено. Прилази један од оних, што „раде на брисаћи“. Немој, не дирај. Пита за сићу. Неам сићу, хоћеш пљугу? Гледам у кутију, има 3 комада. Ево ти све. Он срећан, навикао једну или ни једну. Ја срећан, радим на себичности. На равнотежи. Подривам систем вредности.

[Одговори]

drzava je odavno pojeftinila, tj prodaje se u bescenje...ali zato sve ostalo poskupljuje...

Comment by luna71 (01/23/2012 13:33)

[Одговори]

Postoji ravnoteža:))
Ako su poskupile "pljuge", pojeftinilo je zdravlje:))

Comment by AnaM (01/23/2012 13:38)

[Одговори]

@luna71: пошто је за "џ", можда зато и навалили да је увале ЕУ...и не знају колике су патриоте :)

@AnaM: ако знаш где то има јефтино здравље, само кажи, ево ја ћу први да "пазарим" :)

Comment by mikser (01/23/2012 14:22)

[Одговори]

ma da, nisu ni svesni koliko su "dobri"...uh, bolje da nista ne pisem, jer ako pocnem, necu znati da stanem...
i da, AnaM, gde bre to ima to jeftino zdravlje, kazi nam da znamo....uhhh, bre, gde ja ovo zivim, sto rece Sergej u onom filmu....

Comment by luna71 (01/23/2012 14:33)

[Одговори]

@luna71: почни слободно, један рече да "...ако морам да прогутам жабу, дај одма' да то обавим...". убише га после. сад ми морамо да им "дрмамо кавез", да се врати равнотежа :)

Comment by mikser (01/23/2012 15:01)

[Одговори]

Kad je nula bila dobra?:) a to što pada dole uvek je nešto drugo.

Comment by biljanak (01/23/2012 15:24)

[Одговори]

Kad je nula bila dobra?:) a to što pada dole uvek je nešto drugo.

Comment by biljanak (01/23/2012 15:25)

[Одговори]

@biljanak: провокаторко :)
@biljanak: провокаторко :)

Comment by mikser (01/23/2012 15:53)

[Одговори]

Jadan tvoj klavir...kako sad sviraš?

Comment by sanjarenja56 (01/23/2012 19:39)

[Одговори]

"Javne finansije moraju biti zdrave, budžet mora biti ujednačen, javni dug mora biti smanjen, moramo se boriti protiv arogancije državne administracije i istu kontrolisati, pomoć drugim zemljama mora biti smanjena kako Rim ne bi bankrotirao,
narod mora naučiti da radi umesto da živi od javne pomoći".
CICERON, 43 godina pre Krista
Pouka: KRIZA TRAJE SAMO 2055 GODINA!

Comment by sanjarenja56 (01/23/2012 19:58)

[Одговори]

Sta, kad su poskupele? Jutros sam prodavacici ostavila uobicajenu kolicinu novca, nadam se da nije nadoknadila iz svog dzepa, nego iz, recimo komsijinog. Onog sto ne cisti svinjac.

Comment by phedredelaunay (01/23/2012 20:31)

[Одговори]

@sanjarenja56: по осећају :)
@sanjarenja56: та криза, то баш нека "матора девојка" :)

@phedredelaunay: продавачица-ин, комшија-аут...ето баланса

Comment by mikser (01/23/2012 22:12)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com