Недеља, Јануар 22, 2012

Лага, лага

Све ми више недостаје категорија Новинарство на овом блогу. Све говори да ће се појачавати тај недостатак, како се примичу избори. Чега нема без њега се мора. Мислим, нема категорије, али читајући Целом обилазницом око Београда од маја, стичем утисак да нестаје сама професија.

Стручни људи, између осталог, прописали су основна правила, бар за вести: Прво иде најважније, суштина у једној реченици, читаоц мора да сазна, редом ко, где, када, како, зашто, реченице кратке, пасуси кратки, нема коментарисања, моралисања, мудровања, дужина и форма по договору са уредницима, написати све важне информације осим неетичних, нејасних, непроверених и збуњујућих. (Много више и лепше прочитао сам о овоме на Бедном пискаралу и чланку Како и зашто писати вести).

Читајући "Мркијаду" (први линк) и то редом, схватио сам да је најважније то што је министар обишао радове на обилазници. То је прва реченица, у ствари први део. У другом делу, добио сам инфо да је то "тренутно најважније градилиште" (блп, почињу да се роје питања-стварно је то најважније? а најважније за кога?...), али ту се реченица не завршава, следи и инфо "да су грађевинари најавили да ће она (обилазница) бити завршена до маја, а то је пола године и јаче пре рока" (први сет питања остао је у облачку, а већ се отворио нови-који сад грађевинари? ког маја? ког рока?...)

Да ли да читам даље, или је то губљење времена (живаца, стрпљења, разума)? Маса фаулова направљена је већ на самом старту, шта да очекујем у наставку?

Мазохистички кренух даље. У следећој реченици сазнао сам да је траса обилазнице дуга 40 километара, да је решен имовинско-правни проблем, радови иду супер и да ће рок бити доста скраћен. Па, рекох себи, бомбардовање сам прегурао, а ово? Почиње лагано да ми се чини да је НАТО био "мала маца", овај сипа у исто време више врста бомби (крмаче, касетне, графитне, све на један отвор) и само "шара", без реда, као у оном вицу о странцу који долази у неки град, улази у биоскоп, мора на балкон, мора да се олакша, па крене све са балкона, а из мрака глас: "Странац, шарај мало, немој само по мени."

Схватих из даљег текста да је министар дао Танјугу изјаву (што је то па битно, вест је и потписана са Танјуг), да је ангажовано доста домаћих предузећа (ово ваљда треба да има "патриотски" елемент), и да је он (министар) "изразио очекивање" да ће до 1.маја бити отворена за саобраћај комплетирана обилазница...Ок, министар је сад и "попустљив" у односу на оне грађевинаре што су причали о априлу, он их сад као коригује (мада ме све време жуљка који су то грађевинари). Али смрзавам се на "комплетирана". Да не пролазим туда сваког дана, и да не знам шта значи реч "комплетирана", па хајде. Опет, министар уз први мај не наводи годину (случајно? не 100%), тако да то остаје ономе ко вест "конзумира" да закључи. Ха, патетично.

Прича даље министар о "огромној" користи Београђана од обилазнице (овде почиње да се назире "циљна група"). Он је похвалио градитеље, који су га дочекали пуни оптимизма! (Патетично на квадрат, све даље од основних правила, све ближе...)

Има још вести, али ја одустајем. Овај новинар што је "обрадио" вест вероватно сада спава "сном праведника", задовољан што је одрадио посао, објавио "вест", задовољио свог шефа, уредника, шта год? Одмара човек за нови задатак, сутра је нови дан. Он се нарадио, боли њега уво за вредност и квалитет тога што је одрадио. Кинта му не гине, шеф је задовољан, министар још задовољнији (ставили су му најновију слику у чланак, то је једина истинита инфо). А читаоци? Па они су ту више као "декорација", а пошто ће да навале да коментаришу, лајкују, прозивају, тиме ће још и да подигну рејтинг. Транзиција лошег квалитета. Једна капљица очајно лошег у мору катастрофалног-хомеопатија?

Запамтио сам новинара. Потписао се са: "Танјуг". Е верујте да знам за кога ће он да гласа на следећим изборима. Лаку ноћ, Србијо. Ваљда ће једном да сване.

[Одговори]

Eh, ti baš tražiš dlaku u jajetu.;););)

Comment by biljanak (01/22/2012 07:50)

[Одговори]

@biljanak: a ja hteo komarca, da ga napravim na magarca :)

Comment by mikser (01/22/2012 08:07)

[Одговори]

Smrklo se odavno. Za svanuće ne garantujem.

Comment by sanjarenja56 (01/22/2012 08:46)

[Одговори]

@sanjarenja56: "...свануло је изнад, цркве светог Марка..." :)
Кад сване, све се види, лепо...

Comment by mikser (01/22/2012 09:32)

[Одговори]

Kad ti kažeš...bojim se da će proći mnogo vremena dok svima ne svane.

Comment by sanjarenja56 (01/22/2012 09:41)

[Одговори]

Izbegavam politiku, smučilo mi se.
A opet, od tih neljudi nam svima budućnost zavisi, aj' mene je vreme pregazilo, ali decu imam.
Za koga glasti, kad su svi isti, svi za narod, ali prvo sebi i do belih pčela da obezbede, za narod pričaju, za sebe rade.

Comment by nena58 (01/22/2012 11:14)

[Одговори]

@nena58: новинару узети пенкало, његовом шефу показати улицу, шефа од шефа у ћорку...и тако редом, ако нећемо ми, мораће наша деца :) (види http://mikser.blog.rs/blog/mikser/generalna/2011/12/19/staroslovenska...)

Comment by mikser (01/22/2012 11:41)